19.10.2023
Dania z dyni – na to smakosze czekali przez cały rok. Wreszcie nastał jesienny sezon, więc w każdym markecie uda się złowić dorodny okaz. A jak go wykorzystać, oprócz przygotowywania halloweenowych dekoracji? Te smakowite pomysły na dynię dla całej rodziny osłodzą kapryśną, jesienną pogodę. Poznaj, zainspiruj się, zajadaj na zdrowie!
Zdecydowanie tak. Dynia to warzywo, którego spożywanie ma szansę przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Można ją spożywać w różnych formach, włączając ją do różnych potraw, aby czerpać z jej wartości odżywczych i zdrowotnych zalet.
…a do tego świetnie smakuje w każdym wydaniu. Jest słodkawa, więc przypada do gustu nawet dzieciom, które generalnie nie przepadają za warzywami. Wspólnie korzystajcie z dobrodziejstw dyniowego sezonu – nie potrwa długo!
Dynia świetnie spisuje się w smakołykach na słodko i na wytrawnie. Zupy, dodatki do głównych dań, wyjątkowe desery – jest się czym cieszyć! Poniżej znajdziesz 10 inspiracji na jesienne pyszności.
Miękki miąższ dyni cechuje bardzo intensywny smak. To więc doskonałe warzywo do przygotowania gęstej zupy krem. Prosta, pożywna, lekko słodkawa, smakuje nawet wybrednym maluchom. Możesz ja podawać samodzielnie, lub z makaronem albo lanym ciastem.
Dyniowy chlebek z ciasta drożdżowego to smakowita propozycja na słodkie śniadanie z całą rodziną. Dzieci uwielbiają drożdżowe wypieki, a te przygotowane w domu są najsmaczniejsze i najzdrowsze. Zapach drożdżowego ciasta zawsze przywodzi na myśl najmłodsze lata… Przy okazji, pod postacią chlebka przemycisz do diety malucha nieco więcej warzyw.
Spróbuj różnych przepisów na dyniowe chlebki, aż znajdziesz idealny. Ciekawymi wariantami do przetestowania jest łączenie dyni z bananem lub marchewką. Wypieki tego typu najlepiej smakują z domową konfiturą, miodem lub własnoręcznie zrobionym kremem czekoladowym.
Risotto z grzybami, z kurczakiem, z krewetkami… a w jesieni koniecznie z dynią. Przygotowanie risotto wymaga spędzenia trochę dłuższej chwili w kuchni, ale smak wynagradza tę drobną niedogodność. Podsmażony ryż z bulionem nabiera wyjątkowej głębi, a uzupełnienie go mocnym, dyniowym akcentem przenosi danie na wyższy poziom. Mile widziane dodatki innych warzyw oraz mięso drobiowe – z nimi obiad będzie jeszcze ciekawszy, bogatszy w witaminy, a kurczak uzupełni białko.
Pamiętaj, że do prawdziwego risotto najlepiej użyć ryżu arborio lub carnarolli – ze zwykłym to nie to samo.
W lżejszej wersji, która może bardziej przypaść do gustu dzieciom – spróbuj po prostu ryżu ugotowanego na papkę, wymieszanego z podduszoną dynią i mięsem.
Dynia jako kanapkowe warzywo? Oczywiście! Dania z dyni to nie tylko obiadowe propozycje.
Podpiecz pokrojoną dynię na patelni z odrobiną oliwy. Dopraw do smaku solą i pieprzem, opcjonalnie, przełam słodycz dyni pikantnym akcentem ostrej papryki. Tak przygotowana dynia najlepiej smakuje na ciemnym chlebie posmarowanym twarogiem. Pełnoziarniste pieczywo dostarcza cennych węglowodanów złożonych, a twaróg jest skarbnicą białka. Zdrowe, smaczne, wyjątkowe – czego chcieć więcej?
Ziemniaki mają w jesieni poważnego konkurenta. Popularnym pomysłem na to, co zrobić z dyni, jest przemienienie miąższu w puree. To wyraziste uzupełnienie mięsnych dań obiadowych. Jest kilka metod na puree z dyni – między innymi gotowanej, pieczonej na patelni, pieczonej w piekarniku, z dodatkiem mleka, pół na pół z puree ziemniaczanym – eksperymentuj, póki natura stwarza do tego możliwości.
Słodkawa dynia fantastycznie spisuje się jako baza do placuszków śniadaniowych. Wystarczy zblendować z mąką, jajkiem, mlekiem i sodą oczyszczoną, dosłodzić erytrolem (zdrowy zamiennik cukru), by wyczarować delikatne placki w pomarańczowym kolorze. Ciekawe, czy domownicy zgadną, skąd wzięła się taka barwa ciasta!
Użyj mąki pełnoziarnistej, owsianej lub orkiszowej. Są bardziej odżywcze niż standardowa mąka pszenna. Podawaj placki z masłem, miodem, syropem daktylowym, orzechami i wybranymi owocami.
Widzisz w sklepie dynię Hokkaido? Łap! Można ją jeść ze skórką, a mocno zbity miąższ doskonale sprawdza się jako zamiennik ziemniaków. Z dyni Hokkaido przygotuj frytki – pokrój na paski, skrop niewielką ilością oliwy i upiecz w piekarniku. Tak jest znacznie zdrowiej, niż smażenie na głębokim tłuszczu.
Tak proste dania z dyni trzeba czymś uzupełnić! Podawaj frytki z domowym dipem czosnkowym na bazie jogurtu naturalnego. Możesz posypać je parmezanem (zdrowy ser, bardzo zasobny w wapń). Świetnie pasuje także salsa z dojrzałych pomidorów i guacamole.
W zależności od piekarnika, frytki pieczemy w 160-200 stopniach przez 20-30 minut. Co 5 minut sprawdzaj konsystencję. Nie włączaj termoobiegu.
Podpieczona, a następnie zblendowana dynia, to smakowite uzupełnienie masy serowej. W sezonie obowiązkowy dodatek do klasycznego sernika. Polecamy zrobić go na spodzie z kakao – bogatym źródłem magnezu. Z wierzchu przysyp orzechami – to zdrowe źródło tłuszczu. Błyskawicznie zniknie z talerza na najbliższym rodzinnym spotkaniu!
Na chłodne, jesienne dni, lepiej pasuje sernik pieczony. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by spróbować w takiej wersji również sernika na zimno. Weź swój ulubiony przepis, dodaj zblendowaną dynię do twarogu i spróbuj!
Lody w jesieni? No cóż… dzieciaki z pewnością będą zachwycone, a i dorośli skuszą się na gałkę lodów do kawy. Jak je przygotować? Są różne receptury – najłatwiej zrobić je mieszając zblendowaną dynię z mlekiem skondensowanym i śmietanką 30%. Koniecznie dopraw cynamonem. Dyniowe lody to prawdziwy rarytas, który nawet w sezonie niełatwo znaleźć w lodziarniach – a smakuje tak, że zrobisz w zamrażarce miejsce na więcej.
Najprostsze rozwiązania często są tymi najlepszymi. Dynia zblendowana na mus, posłodzona erytrolem lub miodem, pasuje do każdego słodkiego posiłku i deseru. Użyj jej do uzupełnienia deseru jogurtowego, ciasta czekoladowego, naleśników, owsianki i czego tylko zapragniesz.
Sezon na dania z dyni trwa zdecydowanie za krótko! Spiesz się z testowaniem inspiracji, a wszyscy będziecie je miło wspominać przez następny rok. Eksperymentuj i twórz własne pomysły na dania z dyni – zaproś domowników do wspólnego gotowania, zwłaszcza tych najmłodszych, a z pewnością nie zabraknie Ci nowych koncepcji na dania.
Co zrobić z dyni na obiad, śniadanie, deser i przekąskę? Najlepiej wszystko – bo dynia jest bardzo zdrowa!