Blog o bieganiu sport.miasta.pl - porady, ćwiczenia, diety dla biegaczy
> Porady > Czy sery są zdrowe? Jakie gatunki warto jeść?

31.08.2023

Czy sery są zdrowe? Jakie gatunki warto jeść?

Czy sery są zdrowe? Jakie gatunki warto jeść?

Czy sery są zdrowe – to pytanie zadają sobie wszyscy miłośnicy mlecznych przysmaków, którzy postanawiają zadbać o swoje odżywianie. Czy w serach jest coś dobrego? Kiedy jedzenie serów jest niezalecane? Które gatunki warto postawić na półce w lodówce? Przeczytaj i świadomie sięgaj po włoskie przysmaki.

Czy sery są zdrowe mimo wysokiej kaloryczności?

Utarło się przekonanie, że sery to produkty tuczące, ciężkie, niepożądane w diecie… To nieprawda! Wysokiej jakości włoskie sery, francuskie, szwajcarskie czy polskie to bardzo wartościowy produkt spożywczy. Nie musisz z niego rezygnować na zdrowej diecie.

Sery to produkty prosto z natury, bogate w pełnowartościowe białko sprzyjające kondycji mięśni. Oczywiście jest w nich także sporo tłuszczów, ale one nie są niczym złym – każdy organizm do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje odpowiedniej ilości tłuszczu. 

Kombinacja białka i tłuszczu jest sycąca – wystarczy odrobina sera, by na długo pohamować głód. Sięganie po ser może wręcz, pomimo kaloryczności, pomóc osobom na diecie odchudzającej. Ponadto sery dostarczają minerałów i witamin, a część także bakterii probiotycznych.

Wysoka kaloryczność? Owszem, nie można jej odmówić serom. 100 gramów. Jednakże wysokokaloryczne są także orzechy, pestki, awokado, suszone owoce i wiele innych produktów, które z pewnością należą do zdrowych. Sery nie są tu wyjątkiem. Kaloryczność absolutnie nie odbiera im miejsca na półce ze zdrową żywnością.

Problem z jedzeniem serów pojawia się tylko wtedy, gdy spożywasz ich za dużo. Wtedy łatwo o przekroczenie optymalnej kaloryczności diety. Na dłuższą metę, przesadzanie z serami może doprowadzić do niechcianego przyrostu masy ciała. Niemniej, jest to wina braku umiaru, a nie samego produktu.

To, czy sery są zdrowe, zależy od tego, ile ich spożywasz. Same w sobie są bardzo wartościowe odżywczo. Zły pijar zawdzięczają występowaniu w tuczących daniach o wysokiej smakowitości, a nie jest on słuszny. 

Sery pleśniowe – czy zdrowe?

Kuchnia włoska i generalnie kuchnie krajów śródziemnomorskich szczególnie słyną ze swoich serów pleśniowych. Czy je również można zaliczyć do wartościowych, a przede wszystkim bezpiecznych produktów spożywczych? 

Sery pleśniowe wysokiej jakości, ze sprawdzonego źródła, nie stwarzają zagrożenia dla dorosłego, zdrowego człowieka. Układ trawienny dobrze radzi sobie z rodzajami pleśni spożywczej, wykorzystywanymi do produkcji tych przysmaków. Również dostarczają pełnowartościowego białka, tłuszczu, minerałów i witamin, a dostawa bakterii tworzących pleśń ubogaca mikrobiotę jelit.

Nie każdy jednak może sięgać po sery pleśniowe. Powinny z nich zrezygnować kobiety w ciąży. U dzieci natomiast, z podawaniem serów należy się wstrzymać do ukończenia pierwszego roku życia. Wynika to z faktu, że w serach pleśniowych mogą się trafić niepożądane szczepy bakterii, zdolne wywołać chorobę groźną dla małego człowieka. 

Pamiętaj także, że sery pleśniowe mogą się zepsuć! Obecność pleśni, która urosła już w lodówce, dyskwalifikuje cały kawałek. Ser musi trafić do śmieci. Nie wolno odkrawać spleśniałego fragmentu i zjadać reszty – bakterie opanowały wnętrze sera także tam, gdzie tego nie widać.

Jakie sery są zdrowe? Najlepsze rodzaje

Warto próbować różnorodnych serów – to niesamowite przeżycie smakowe, zwłaszcza gdy uda Ci się upolować przysmaki rzemieślniczej produkcji. Zrezygnuj z wysokoprzetworzonych serków kanapkowych wzbogacanych sztucznymi przyprawami – znacznie lepszym wyborem są przysmaki o najkrótszym składzie.

W lodówce szczególnie warto mieć:

  • sery żółte twarde – parmezan, goudę, cheddara i podobne. Twarde sery cechują się wyjątkowo wysoką zawartością wapnia. Kilka plasterków wystarczy, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie na ten budujący kości minerał. Osoby, którym zależy na zmniejszeniu kaloryczności diety, powinny rozejrzeć się w marketowej lodówce za serami żółtymi odtłuszczonymi.
  • mozzarella – lekki, świeży ser, pełen białka. Delikatny smak polubią nawet wybredne dzieciaki! Opcjonalnie, jeżeli oszczędzasz kalorie, możesz postawić na odtłuszczoną mozzarellę, dostępną dzisiaj w większości marketów. Oba warianty uzupełnią Twój jadłospis o fosfor, selen, cynk, wapń i witaminę B12.
  • ricotta – kolejny świeży ser, bogaty w minerały i witaminy. Bardzo dobrze sprawdza się jako zamiennik serka kanapkowego. Nie ma w nim sztucznych dodatków i polepszaczy smaku.
  • twaróg – klasyczny biały ser, jakim stoi polska kuchnia. Jest jednym z najbardziej zasobnych źródeł protein. Wariant chudy cechuje bardzo niska kaloryczność, toteż twarogi są wręcz obowiązkowe na diecie odchudzającej!

Także feta, caprese, camembert, brie i inne warianty serów z całego świata mają w sobie wiele dobroci. Sięgnij po te gatunki, które najbardziej przypadają Ci do gustu.


Czy sery są zdrowe? Tak – zdecydowanie zasługują na miano zdrowych, odżywczych produktów wartych włączenia do stałej diety. Najważniejszy w spożywaniu ich bez szkody dla sylwetki jest umiar.

Sery pleśniowe – czy zdrowe i bezpieczne dla ludzi? Tak, pod warunkiem że postawisz na przysmak z prawdziwej, rzetelnej serowarni. Zapamiętaj także, że ser spleśniały i ser pleśniowy to nie to samo. Z pleśniowych serów powinny profilaktycznie zrezygnować tylko kobiety w ciąży i najmniejsze dzieci.